Checklist schrijven voor het web: 11 tips

checklist-schrijven-webAls je een bericht voor een website of blog schrijft, is het in de eerste plaats belangrijk dat je een goed beeld hebt van de doelgroep, jouw lezer. Verplaats je altijd in de lezer en stel jezelf bij elk bericht de volgende vragen:
– Wie wil ik bereiken/ wie is mijn doelgroep?
– Wat heeft de lezer aan deze informatie/ waarom zouden ze dit willen lezen?
– Wat wil ik bereiken/ welk resultaat verwacht ik?
– Wat wil ik dat de lezer gaat doen/ Wat is ‘call to action’?

Is dit voor jezelf scherp? Dan kun je beginnen met schrijven. Hieronder vind je een checklist van 11 tips die je helpen bij het schrijven van een webteksten.

Tip 1. Schrijfvorm: actief

Schrijf zoveel mogelijk in actieve vorm (tegenwoordige/ verleden tijd). Voorkom zinnen met dat,… te worden, is aan het. Deze hulpwerkwoorden kunnen vaak weg. Een tekst met een actieve zinsbouw leest vlot en prettig.

Tip 2. Kort en bondig

Schrijf eenvoudige zinnen. Houd het kort en bondig en kom duidelijk to the point. Zinnen van drie regels is lang, dus knip dit op. Hierdoor houd je de vaart erin tijdens het lezen.

Tip 3. Informatieve en korte titel

Zorg voor een aansprekende titel, die de kern van je verhaal vat. Dit is het eerste dat de lezer ziet, waarna hij bepaalt of hij verder gaat lezen of niet. Wil je interactie met of hulp van je lezer? Stel dan de titel in vraagvorm.

Tip 4. Belangrijkste boodschap eerst

Schrijf de belangrijkste boodschap eerst. Lezers scannen namelijk in eerste instantie de tekst. De eerste boodschap moet interesse wekken, waarna de lezer kiest of dit relevant voor hem is en of hij verder gaat lezen.

Tip 5. Informatieve inleiding

In de inleiding geef je een heldere samenvatting van je tekst. Zorg dat het een logisch begin en eind heeft en de belangrijkste boodschap bevat. Als de lezer geïnteresseerd is leest hij verder. De inleiding is ook vaak de tekst die als eerste zichtbaar is als er naar jouw bericht wordt gelinkt.

Tip 6. Informatieve tussenkopjes en witregels

Tussenkopjes en witregels zorgen voor een betere leesbaarheid. Je knipt in feite de tekst op: elk onderwerp heeft een eigen alinea en elke alinea een eigen tussenkop. De lezer moet de inhoud van de gehele tekst kunnen begrijpen op basis van alleen deze tussenkoppen. Ze vatten de kern van de alinea samen.

Tip 7. Opsommingen

Informatie in opsommingen is makkelijk en snel te scannen.

Tip 8. Gemarkeerde woorden

Omdat een lezer van een webbericht de tekst scant, helpt het om woorden te markeren. Hierdoor kan hij de informatie makkelijker filteren. Kernwoorden (ook goed voor SEO) die je, naast de tussenkoppen wilt uitlichten, worden zo beter zichtbaar en scanbaar.

Tip 9. Informatieve hyperlinks

De lezer wil weten wat hij achter een link kan verwachten. Daarom is het beter om een link in een lopende tekst te doen. Bovendien is een link in een lopende tekst ook weer goed qua zoekoptimalisatie. Gebruik dus niet alleen ‘klik hier’ of ‘meer info’ als linktekst zonder erbij te vermelden wat zich achter de link bevindt.
Niet: Download hier het inschrijfformulier.
Maar: Inschrijfformulier cursus schrijven voor het web downloaden (PDF, 78 KB)

Tip 10. Call to action

Zorg voor een duidelijke call to action. Wat wil je dat de lezer gaat doen? Zich aanmelden voor een event, op een andere pagina verder lezen, een bestand downloaden, een product kopen. Op die manier zorg je voor betere conversie.

Tip 11. Foto en video

Tot slot is het toevoegen van een foto of video belangrijk. Beelden zeggen immers vaak meer dan woorden. Zorg daarom dat je je bericht ondersteunt met een passende en aansprekende foto of video.