Kijk: ‘We zijn impact analfabeet’

“Prijzen zijn geen echte prijzen. Er ontstaan sociale en milieukosten. Die worden niet afgerekend op het moment zelf, maar ergens anders afgerekend of blijven liggen voor toekomstige generaties. Denk aan co2 uitstoot, klimaatschade, vervuilen van grondwater en lucht, het onderverdienen of onderbetalen van kleine boeren of leveranciers of medewerkers. Maar ook vervuiling door middel van pesticide en kunstmest dat overmatig wordt gebruikt, waardoor biodiversteitsverlies plaatsvindt. Als je deze kosten alleen al ziet, maak je veel betere keuzes.”

Een fragment uit een gesprek tussen Kees Klomp (lector Betekeniseconomie) en Michel Scholte (oprichter True Price en Impact Institute) over hoe we waarde voor iedereen kunnen creëren. Scholte pleit voor een nieuwe definitie van waarde, die verder gaat dan alleen geld. Het moet gaan om echte prijzen, waarbij kosten voor maatschappij en milieu worden voorkomen of indien nodig worden hersteld.

Het hele interview bekijk je hier.

We zijn impact-analfabeten en dat staat ons in de weg

Bewustzijn en kennis over de verborgen kosten en impact van producten is enorm van belang om, als professional, duurzame keuzes in je werk te kunnen maken. Hoe kom je aan die kennis en inzichten?

Er zijn bedrijven die helpen de benodigde data boven tafel te krijgen en de impact van producten te analyseren. Voor de ontwikkeling van de Leergang Duurzaam Wonen en Inkopen (lees meer over dit project) werken we bijvoorbeeld samen met NewEconomy. De data en analyses zetten we vervolgens om in lesmateriaal en handige tools, die deelnemers direct kunnen gaan toepassen in de praktijk.

Een mooie laagdrempelige tool om inzicht te krijgen in jouw eigen persoonlijke impact is www.mijnverborgenimpact.nl. Dit heeft mij enorm geholpen bewuste keuzes te maken in mijn dagelijks leven en mijn ‘voetafdruk’ te verkleinen. Doe de test en ontdek hoeveel aardes jij gebruikt.