Tips voor een duurzaam event

In de ontwikkeling en uitvoering van programma’s en activiteiten gaat Bloeikracht voor zo duurzaam mogelijk. Onderstaande vijf punten geven richting in het maken van duurzame keuzes bij de organisatie van een bijeenkomst.

  1. Vanzelfsprekend duurzaam. Neem duurzaamheid op in de doelstellingen en het ontwerp van de bijeenkomst. Duurzaam denken en doen wordt hierdoor leidend in plaats van bijzaak en je ontwikkelt gedurende het proces je eco-mindset én dat van anderen.
  2. Kies bewust. Stel voortdurend vragen als: Is dit echt nodig? Waarom? Zo ja, hoe kan het duurzaam?
    Wil je deelnemers bijvoorbeeld iets geven? Zorg dat het echt bruikbaar is en duurzaam. Zelf ben ik fan van een uitwisbaar notitieboekje. Maak het helemaal af met een persoonlijk geschreven boodschap.
  3. Communiceer over de duurzame keuzes die je als organisator maakt. Dit vind ik een hele belangrijke, maar wordt nogal eens ‘vergeten’. Door het te benoemen en zichtbaar te maken, maak je deelnemers bewust en deelgenoot van duurzame keuzes en soms dilemma’s.
  4. Gebruik materialen met lage impact. Stel jezelf eerst nog eens de vragen van hierboven. Is die roll up banner echt nodig? Wat zijn alternatieven? In het geval je (les)materiaal moet laten drukken/ printen, informeer bij de drukker naar de opties van papier met lage impact. Ga bij voorkeur voor 100% gerecycled FSC-papier. Kies daarnaast voor compenseren: ‘We hebben 650 bomen geplant om de impact van de boeken te compenseren‘ (uit De Verbogen Impact).
  5. Een groene locatie en catering. Neem duurzaamheid mee in de keuze voor locatie en catering. Is de plek goed bereikbaar met OV, zodat je deelnemers kunt stimuleren met OV te komen. Kies voor cateraar die duurzame en lokale producten gebruikt of kies voor overwegend vegetarisch. Betrek je leveranciers bij het komen tot duurzame oplossingen.

Lees meer over het organiseren van een duurzaam event in deze handige whitepaper via Duurzaam event. En ga dit kennisplatform Green Events voor heel veel meer tips.