Tips voor een duurzaam interieur

Sinds 2021 ben ik betrokken bij The Substitute. Dit is een platform en community van duurzame woonmerken, makers & professionals en helpt je keuzes te maken op het gebied van duurzaam interieur en verbouwen. Mijn passie voor interieur en design en drive om te bouwen aan een duurzame wereld komen hierin helemaal bij elkaar.

Meer zichtbaarheid van duurzame alternatieven en meer kennis over de milieu impact van meubels zijn hard nodig om de woonbranche te verduurzamen. Alleen al in Europa wordt jaarlijks zo’n 11 miljard kilo meubilair weggegooid, waarvan slechts 10% op enige manier wordt gerecycled. Het grof huishoudelijk afval is de enige afvalstroom die de laatste jaren niet slinkt maar zelfs toeneemt. Bovendien zijn er in de sector en voor consumenten nog veel blinde vlekken als het gaat om de verborgen impact van producten. Het gaat hierbij niet alleen om de impact van CO2 uitstoot, maar ook om de impact van het gebruik van giftige stoffen die niet goed zijn voor onze eigen gezondheid en een bedreiging vormen voor de biodiversiteit, niet ‘faire’ arbeid en zelfs kinderarbeid die de prijs betalen van onze goedkope spullen, en natuurvernietiging zoals ontbossing door houtkap en vervuiling en rampen door grote olietankers die onze spullen vanuit lagelonenlanden naar ons verschepen.

Ga ook voor een duurzaam interieur! Neem een kijkje in het groeiend aanbod van interieur- en verbouwmerken op de website. Laat je adviseren door stylisten of interieurarchitecten die gespecialiseerd zijn in duurzaam wonen. En doe volop inspiratie op door blogs van leden:


Kijktip: De Prijsknaller over spaanplaten in meubels

Loop eens een rondje door je huis. Kledingkast, tv meubel, keukenkastje…waarschijnlijk gemaakt van spaanplaat.

Spaanplaat is ‘gehakt van bomen’, gemaakt van geperst hout, met lijm en een laagje plastic erop. 50% tot 70% is zelfs gemaakt van verse bomen. Zoals Machteld Rijnten van The Substitute het zegt: ‘Er wordt van hoogwaardig, natuurlijk materiaal, heel laagwaardig materiaal gemaakt.’ Het gaat niet lang mee en het is moeilijk te recyclen. De meeste spaanplaat belandt daardoor, nadat het is afgedankt, in de verbrandingsoven. Dus we putten de aarde uit met bomenkap en zorgen dan ook nog eens voor CO2 uitstoot door de bomen te verbranden. Van boom naar oven. Hmm.

Wat is een goed alternatief? Bedenk of je het meubel écht nodig hebt. Zo ja, kijk dan naar meubels van de tweedehands winkel. Verf het eventueel in een andere kleur. Er hoeft dan in ieder geval niet iets nieuws geproduceerd te worden. Of kies voor een (modulair) meubel van hoogwaardig materiaal (massief hout). Dit is misschien duurder, maar het gaat veel langer mee.

Bekijk hier de aflevering.