Substitute

Opleidingsprogramma duurzaam wonen

The Substitute, een woonretailer en Bloeikracht ontwikkelen gezamenlijk een opleidingsprogramma op het gebied van wonen en duurzaamheid. Een leertraject dat ondernemers, werknemers en professionals in de interieur retail helpt duurzamere keuzes te maken.

Blinde vlekken in interieurbranche

Op het gebied van de klimaat- en energietransitie is nog een wereld te winnen in de interieurbranche. Alleen al in Europa wordt jaarlijks zo’n 11 miljard kilo meubilair weggegooid, waarvan slechts 10% op enige manier wordt gerecycled. Het grof huishoudelijk afval is de enige afvalstroom die de laatste jaren niet slinkt maar zelfs toeneemt.

Ook is er weinig kennis over de verborgen impact (niet direct zichtbare impact) van het produceren en vervoeren van grondstoffen, halffabricaten en eindproducten. Het gaat hierbij niet alleen om de impact van CO2 uitstoot, maar ook om de impact van het gebruik van giftige stoffen die niet goed zijn voor onze eigen gezondheid en een bedreiging vormen voor de biodiversiteit, niet ‘faire’ arbeid en zelfs kinderarbeid die de prijs betalen van onze goedkope spullen, en natuurvernietiging zoals ontbossing door houtkap en vervuiling en rampen door grote olietankers die onze spullen vanuit lagelonenlanden naar ons verschepen. In de sector en voor consumenten zijn dit nog blinde vlekken.

Het duurzame alternatief

Dit is waarom The Substitute is gestart, een community van duurzame merken en professionals in de interieur- en verbouwbranche. Op verschillende manieren werkt The Substitute aan het versnellen van de duurzaamheidstransitie in de interieurbranche. Onder andere door het ontwikkelen van een opleidingsprogramma als deze en het delen van kennis, data en inspiratie.

We ontwikkelen een modulair opleidingsprogramma in co-creatie met de gebruikers, van winkelmedewerker tot inkoper en ondernemer. Welke kennis, informatie, skills en mindset hebben zij nodig om duurzaam te denken en doen in hun werk? Welke kansen en belemmeringen zijn er. De opgedane kennis en handvatten moeten helpen om klanten, leveranciers en medewerkers op een positieve manier te adviseren en mee te nemen in het kiezen voor het duurzame alternatief.  

Rol Bloeikracht

  • Algemeen projectmanagement en coördinatie
  • Advisering en ontwerp leertraject en modules m.b.v. Learning Experience Design en Behavioural Design
  • Ophalen en analyse leer- en kennisbehoefte gebruikers, o.a. d.m.v. interviews en sessies
  • Vertaling naar een Learning Canvas en Learning Journey’s
  • Draaiboek met gedetailleerde uitwerking van leertraject, modules en activiteiten
  • (Concept) ontwikkeling materialen en activiteiten
  • Advisering communicatietraject

Opdrachtgever: The Substitute, 2022