Studenten zetten eerste stappen naar succesvol ZZP-er/ Freelancer

cartoon-zzp-workshopOnlangs volgden studenten en net afgestudeerden van de UvA en HvA de workshop Succesvol als ZZP-er/ Freelancer. Naamgenoot Femmy Wolthuis (loopbaancoach) en ik gaven deze workshop aan studenten die (mogelijk) als zelfstandig professional willen werken, maar niet goed weten hoe.

Hoe start je als zpp-er? Dat begint met het beantwoorden van de vragen wat kan en wil ik, waarom, voor wie en met wie…. In de workshop gingen de deelnemers vooral zelf aan de slag. Deels individueel en deels met elkaar om deze stappen ook direct in de praktijk te brengen, bijvoorbeeld door het oefenen van een pitch.


De eerste 4 stappen naar succesvol ZZP-er/ Freelancer

Stap 1. Wat is jouw kracht?

Ondernemen begint bij jezelf. Als je iets doet waar je talent voor hebt, gedreven in bent en waaruit je voldoening en plezier haalt, is de kans op succes het grootst. Vragen om bij stil te staan: Wat is jouw ambitie? Wat wil je realiseren? Wat verandert er in de wereld als jouw bedrijf succesvol is?

Stap 2. Wie is jouw ideale klant?Aan wie lever jij het liefst toegevoegde waarde?

Deze vraag helpt jou om een niche te bepalen en focus aan te brengen. Of zoals de titel van het boek van ondernemer Judith Webber treffend zegt ‘Kies en ze kiezen jou’. Een leuke opdracht hierbij is het samenstellen van een ijkpersoon. Dit kun je visueel doen met plaatsjes uit tijdschriften, tekeningen of juist meer in woorden.

Stap 3. Welke behoefte heeft jouw klant?

Oftewel, een stukje marktonderzoek. Als je goed inzicht hebt in wat het probleem/ de ongewenste situatie is van jouw (potentiële) klant, kun je beter daarop inspelen en toegevoegde waarde leveren. Vragen om over na te denken: Waarom is dit een probleem? Wat wil de klant graag veranderd zien? Wat heeft de klant al geprobeerd?

Stap 4. Hoe bereik je de ideale klant?

Het bereiken van je klant begint met een duidelijk verhaal, oftewel wat is jouw boodschap? Hiervoor is de ‘Golden Circle Start with the Why’ van simon Sinek erg handig. Vervolgens is de vraag Hoe laat je jezelf zien? Zorg bijvoorbeeld dat je online zichtbaar bent (website, linkedin, social media) en vooral ga naar buiten en spread the word!

Download de volledige handout (pdf) met daarin bovenstaande stappen en beknopte toelichting.

Het was mooi om te zien en te horen dat de deelnemers met een boost energie en vertrouwen naar huis gingen. Ze hadden handvatten om thuis verder mee aan de slag te gaan en om volgende stappen in hun loopbaan te kunnen zetten. Lees hieronder de stappen die in deze workshop centraal stonden.

Dank aan mijn fijne UvA collega Femmy Wolthuis met wie ik deze workshop heb mogen verzorgen!

Femmy Wolthuis is organisatie- loopbaancoach in het onderwijs en begeleidt al jaren studenten vanuit het Loopbaan Advies Centrum van de UvA.