Professionele nieuwsbrief versturen met (gratis) E-Marketing tool MailChimp

new-mailchimpEén van de eerste Bloeikracht artikelen ging over de Internet Marketing Tree. Dit is een handig model om inzicht te krijgen in de mogelijkheden van internet of online marketing. De stam van de boom, de kern van internetmarketing, is je website. Waar een goede website aan moet voldoen, kon je al lezen in het artikel “Quick scan van je website in 12 vragen.” Wanneer je website eenmaal goed staat, is het tijd voor promotie. Er zijn verschillende kanalen en middelen, waarmee je jouw zichtbaarheid kunt vergroten en jouw publiek, klanten of potentiële opdrachtgevers aan je kunt binden. Een digitale nieuwsbrief kan hiervoor een goed middel zijn. Een aantal tips op een rijtje.

 1. Verstuur professionele nieuwsbrieven met (gratis) E-mailmarketing tool MailChimp
  Met MailChimp kun je relatief eenvoudig professionele nieuwsbrieven of (gepersonaliseerde) uitnodigingen versturen. De gebruiksvriendelijke software is tot 2000 abonnees/ geadresseerden gratis in gebruik. Boven de 2000 betaal je een bedrag per maand afhankelijk van de grootte van je adressenbestand. Bekijk hier de actuele prijslijst van MailChimp. De lay out van je nieuwsbrief bepaal je helemaal zelf of je maakt gebruik van templates. Teksten voer je eenvoudig in en mailinglijsten stel je handmatig of via een (excel) export samen. Kortom een handige tool met een professioneel resultaat! Probeer MailChimp uit.
 2. Ken je doelgroep en denk vanuit je doelgroep
  Zoals bij alle communicatiekanalen geldt, moet je bij het maken van een nieuwsbrief rekening houden met aantal vragen. Deze heb je als het goed al helder geformuleerd in je strategie en doelgroepenanalyse.Wie wil ik met deze nieuwsbrief bereiken/ wie is mijn doelgroep?
  Wat heeft de doelgroep aan deze informatie/ waarom zouden ze dit willen lezen?
  Wat wil ik bereiken/ welke resultaat verwacht ik?
  Wat wil ik dat doelgroep gaat doen/ Wat is ‘call to action’?
 3. Zorg voor voldoende interessante en relevante content
  Je doelgroep moet zich direct aangesproken voelen en interesse hebben om verder te lezen en actie te ondernemen. Heldere antwoorden op bovenstaande vragen is dan ook erg belangrijk, want alleen dan kun je de inhoud/ de content van je nieuwsbrief relevant maken voor jouw doelgroep. Wat is het verhaal dat je wilt vertellen? Bedenk van te voren onderwerpen, rubrieken en terugkerende thema’s. Niet alleen voor je eerste nieuwsbrief, maar voor een x aantal, zodat je op die manier continuïteit en eenheid in je nieuwsbrieven creëert.
 4. Verspreid je nieuwsbrief via Social Media
  Verstuur je nieuwsbrief niet alleen naar je mailinglijst, maar plug het ook via twitter, linkedin of facebook. Met Mailchimp kunnen bovendien ontvangers zelf ook de email delen en verspreiden. Zorg dus voor interessante content.Voor je het weet, verspreidt het zich als een lopend vuurtje en heb je meer en relevante traffic naar je website.
 5. Meet de effecten van de nieuwsbrief
  Met Mailchimp kun je na het versturen zien hoe vaak de mail is geopend, hoeveel er niet zijn aangekomen en hoeveel mensen hebben doorgeklikt. Experimenteer ook bijvoorbeeld met emails door de helft van je doelgroep een andere mail te sturen (‘a/b testing’). Welke slaat beter aan? Bovendien kun je de nieuwsbrief koppelen aan de google analytics van je website (doelen instellen), zodat je kunt zien hoeveel bezoekers via je nieuwsbrief naar je website zijn gekomen. Fijn, want meten is weten!