bloeikracht_maori_jimmi nelson

Indruk maken met de eerste indruk

De dag is daar, de bijeenkomst gaat van start. Je hebt al heel wat stappen vooraf gezet; van het bepalen van het doel tot de juiste boodschap in de uitnodiging. Nu is de opening, hét moment om een eerste indruk te maken op de deelnemers. Laat deze kans niet aan je voorbij gaan.

Het is de start van de finale van de Rugby World Cup 2011. De strijdende teams zijn Nieuw Zeeland en Frankrijk. De All Blacks uit Nieuw Zeeland komen onder luid gejuich het veld op en doen deze Haka, een ceremoniële dans van de Maori’s. Zeg nu zelf, de All Blacks waren bij voorbaat toch al winnaars met deze verpletterende eerste indruk.

Kippenvel. Het raakt en inspireert. Dat is wat deze Haka bij mij doet. Dat is ook wat je in de opening van een bijeenkomst wilt. Een opening, waarmee je deelnemers meeneemt in een andere, tijdelijke wereld. Je maakt contact, daagt uit en verrast. Je bent duidelijk in wat de verwachtingen zijn, neemt de regie en maakt van de deelnemers een groep. Dit alles met een flinke dosis energie en passie.

Of je organisator bent achter de schermen of de facilitator, zorg dat je met elkaar de opening inhoudelijk regisseert en op zoek gaat naar wat raakt en inspireert. De volgende keer dat je de opening met organisatorische mededelingen wilt beginnen, denk dan nog eens aan de mannen van de All Blacks.

Afbeelding: Maori, Before they pass away, Jimmi Nelson