smile_louis jover_zoom600x300

Ik zoom, wij zoomen

Handige tips voor een online Zoom sessie.

Online vergaderen, deelnemen aan bijeenkomsten met de laptop op schoot. We zien en ontmoeten elkaar momenteel vooral online. Staat er bij jou als organisator of gespreksleider binnenkort ook een online sessie op de planning? Deze top 3 tips helpen je een goede sessie met Zoom neer te zetten.

  1. Maak vooraf een script/ draaiboek/ sessieontwerp. Dit hoeft echt niet een volledig uitgeschreven tekst te zijn. Als je maar van te voren heel goed nadenkt wat er moet gebeuren, waarom, wanneer en door wie. Dit helpt je om vlot en overtuigend de sessie te begeleiden. Bovendien schat je zo vooraf in hoeveel tijd je voor elk onderdeel nodig hebt.
  2. Zorg voor meer interactiviteit en verdieping met break out rooms. Zo handig, deze functie. Je verdeelt de groep in kleinere groepjes en laat ze in ‘besloten’ ruimtes aan de slag gaan. Via de chat geef je instructies of zet een timer. Helemaal handig is het vooraf indelen van de groepen. Via je account in de Zoom web portal kun je van te voren deelnemers handmatig toewijzen aan break out rooms of een csv bestand uploaden.
  3. Werk samen op een white board. Gebruik je in ‘fysieke’ meetings graag een flipover of whiteboard? Ook in Zoom kun je makkelijk met elkaar tekenen en teksten toevoegen op een whiteboard. Je vindt de optie onder ‘share screen.’ Activeer deze optie eerst via je account in de web portal.

Ik heb nog meer handige tips over het gebruik van Zoom in online sessies voor je op een rijtje gezet in een hand out. Download de Hand out (pdf) hier. Lees vooraf ook nog even ‘Een goed begin, is het halve werk‘. Aan de hand van de vragen in deze blog staat je sessie pas echt als een huis.

Organiseer of faciliteer je een online sessie in Zoom? Ik kan je 1-op-1 begeleiden, zodat je alle ins en outs van Zoom weet en een goede sessie kunt neerzetten. Geef je de technische begeleiding van de sessie liever helemaal uit handen? Dat kan ook. Neem contact met me op en we bespreken de mogelijkheden.

Afbeelding: Smile, Loui Jover