Mkb-traject

Stappen zetten door kennis delen

Kennisdelen is het uitwisselen van ervaringen, ideeën en harde feiten, om (samen) dingen beter te (kunnen) doen. (bron)

Wat een schat aan kennis, talent en ideeën hebben organisaties en bedrijven toch in huis. Het is er, maar het is er ook niet. Want in de praktijk en door de waan van de dag blijft veel kennis onzichtbaar. Het ‘stroomt’ niet door de organisatie, van werknemer naar werknemer, of van organisatie naar stakeholder of klant.

Grote kans dat het wiel hierdoor wel drie keer wordt uitgevonden. Kennis van bijvoorbeeld specialisten komt onvoldoende terecht bij de starter (en andersom) of vakgenoten. Medewerkers weten elkaar simpelweg niet te vinden. Ze zijn zich niet bewust van de kennis en skills die ze zelf in huis hebben en die relevant is voor hun collega’s. Nieuw opgedane kennis en geleerde lessen worden niet gedeeld en vastgelegd. Zonde, want hierdoor blijven kansen om te innoveren, versnellen en verbeteren liggen.

Kennisontwikkelingstraject voor Mkb, samenwerkingsverbanden en kleine organisaties

Wat nou als je kennis, ideeën en talent van mensen in je organisatie aan elkaar weet te verbinden? Collega’s inspireren elkaar en ze leren van en met elkaar. Door een programma van activiteiten te organiseren, waarin medewerkers ineens een podium krijgen om hun kennis en skills te delen. Denk eens aan het geven van een workshop of videomasterclass en het maken van kennismateriaal, zodat je de expertise vastlegt en borgt.

Voor veel mkb ondernemers en kleine organisaties is het nogal een uitdaging om kennis en vaardigheden van hun werknemers structureel te ontwikkelen en het delen van kennis te stimuleren. Ik geloof dat je hier altijd stappen in kunt zetten. Met slimme oplossingen, creativiteit en denken in mogelijkheden help ik je stappen te zetten. Stappen die passen binnen jouw budget en capaciteit. Uitkomsten kunnen zijn:

  • Kennisscan: inventarisatie en analyse van beschikbare kennis(activiteiten) en ontwikkelbehoeften, als basis voor een strategie.
  • Een programma van kennissessies, waarin leden van een samenwerkingsverband casussen delen en nieuwe kennis opdoen van experts. Leren met en van elkaar en bouwen aan een learning community.
  • Het ontwikkelen van een eigen kennis- en netwerkprogramma, training, online courses/ workshops of e-learning, aansluitend op de behoefte van medewerkers.

SLIM Subsidieregeling
Als Mkb of samenwerkingsverband van mkb’s kun je in aanmerking komen voor een subsidieregeling, de SLIM regeling. Met de subsidie zet je in op ‘een leven lang ontwikkelen’ en investeer je in de kennis, groei en ontwikkeling van jouw medewerkers. Lees hier (Ministerie van SZW) en hier (Katapult) meer over de SLIM regeling.

Zet Bloeikracht in

om kennis te laten stromen. Als projectleider, adviseur en aanjager begeleid ik het gehele proces. Als ‘linking’ pin breng ik ideeën en mensen samen, jaag aan en zorg voor overzicht, focus en actie. Ik ben benieuwd wat ik hierin voor jou kan betekenen? Laten we kennis maken! Lees meer over mij en neem contact op.