Endorfine, dopamine en Simon Sinek

Toen ik startte met Bloeikracht waren de ‘Golden Cirkel’ en ‘Start with the why’ van Simon Sinek  belangrijke bronnen van inspiratie. Sindsdien keren de vragen als ‘waarom je doet wat je doet’ en ‘wat drijft je’ regelmatig terug in zowel mijn eigen werkende leven als in de workshops en events die ik organiseer. Vol verwachting ging ik dan ook naar het seminar van Simon Sinek in Zwolle. Benieuwd naar hoe hij live op het podium zou zijn. Of hij met iets nieuws zou komen en of hij me wederom zou gaan inspireren. En ja, dat deed hij zeker :-).  Sterke performance op het podium, inspirerend verhaal met tastbare voorbeelden en een flinke dosis humor.

E.D.S.O.

Endorfine, dopamine, serotine, oxytocine. Even lijkt het alsof je in een scheikundeles zit. Scheikunde was nooit echt mijn ding, maar nu boeit het me ineens enorm. Sinek vertelt over de werking van deze chemische stofjes op ons lichaam, ons gevoel, onze hersenen, onze prestaties, ons handelen. Zo zorgt endorfine voor een gevoel van euforie en dopamine geeft een prettig gevoel als we iets vinden wat zochten of doen wat gedaan moest worden. En wat heeft dit met leiders, managers en bedrijfscultuur te maken? Het beste is om het gewoon van de man zelf te horen, dus  bekijk vooral onderstaande boeiende video ‘Why Leaders Eat Last’.

Lees ook dit bericht over het seminar ‘Vertrouwen als kern excellent leiderschap‘ in De Ondernemer.

De Gouden Cirkel van ondernemen

De visie van Sinek en zijn theorie van de Golden Cirkel komen vaak terug in workshops of sessies die ik voor opdrachtgevers organiseer. Het is een goede tool om deelnemers echt te laten nadenken over waarom ze doen wat ze doen (of willen doen) en om deze drijfveren te gebruiken in je boodschap naar potentiële klanten. Meestal sta ik niet zelf voor een groep, maar 12 april geef ik samen met Femmy Wolthuis (Loopbaan Advies Centrum UvA en HvA) weer de workshopSuccesvol als ZZP-er/ Freelancer‘. Tijdens deze middag reiken we studenten van de UvA en HvA handvatten aan om te starten met ondernemen, nemen we drempels weg en zetten we de studenten vooral aan om gewoon maar te doen.